Η σημαδούρα είναι απαραίτητη σε κάθε ψαροκυνηγό, δύτη ελεύθερης αλλά και αυτόνομης κατάδυσης.

Στην αυτόνομη κατάδυση χρησιμεύει να φαίνεται στα διερχόμενα σκάφη, ότι υπάρχει υποβρύχια δραστηριότητα στη περιοχή, αλλά στην ελεύθερη κατάδυση και ειδικότερα στο ψαροτούφεκο, η χρήση σημαδούρας είναι πολλά παραπάνω από αυτό.

 

Υπάρχουν πολλών ειδών σημαδούρες, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

 

  1. Οι στρογγυλές

  2. τορπίλες

  3. πλακέ

  4. βαρκάκια  

 

 

 

 1. Οι στρογγυλές είναι πολύ απλές και χρησιμοποιούνται συνήθως στην αυτόνομη κατάδυση και στις προπονήσεις της ελεύθερης κατάδυσης.

Μας δίνουν τη δυνατότητα στην ελεύθερη κατάδυση να έχουμε μόνο λίγες ελιές με λαστιχόσχοινο (είναι μικρές και έχουμε περιορισμένο χώρο) και να ασφαλίζουμε το νερό μας, είτε κάποια τσέπη σημαδούρας με μερικά κιλά για το σωστό ‘’ζύγισμα’’ πριν τις βουτιές μας ή και λίγη τροφή για τα διαλείμματα του δύτη.

 

2. Οι τορπίλες μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε κάπως περισσότερο φορτίο ασφαλισμένο πάνω τους χάρη στον μεγαλύτερο όγκο τους. Μπορούμε ακόμα να ασφαλίσουμε πάνω σε τορπίλη σημαδούρα, εφεδρικό όπλο, γάντζο ξεβραχώματος, νερό κ.α.

 

3. Οι πλακέ σημαδούρες, εκτός από τις ελιές με λαστιχόσχοινο που μπορούμε να τοποθετήσουμε, φέρουν από κατασκευής τους κάποιους ιμάντες με velcro καθώς και ελαστικούς ιμάντες που σφίγγουν, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες σημαδούρες, να έχουμε πλεονέκτημα σε ποσότητα μεταφοράς φορτίου.

 

 

4. Τα βαρκάκια είναι τόσο μεγάλα που εκτός από όπλα και οτιδήποτε άλλο επιθυμεί ο χρήστης να κουβαλάει πάνω τους, μπορεί να ξεκουραστεί κ ο ίδιος πάνω σε αυτά, ακόμη και δύο άτομα σε μερικά βαρκάκια, αναλόγως το μέγεθος.

 

Ανεξάρτητα όμως με ποια σημαδούρα χρησιμοποιεί ο κάθε ψαροκυνηγός, υπάρχουν μερικά απαραίτητα αντικείμενα για μια πλήρως και σωστά εξοπλισμένη σημαδούρα.

 

  1. Ένας εξωλκέας είναι απαραίτητος σε περίπτωση που η βέργα μας κολλήσει μετά από βολή σε βράχο, να την ξεκολλήσουμε και να την πάρουμε μαζί μας.

  2.  Μια σφυρίχτρα είναι χρήσιμη να ειδοποιήσουμε είτε το ζευγάρι μας σε περίπτωση που έχει απομακρυνθεί ότι κάτι μας συμβαίνει, είτε να επισημάνουμε σε κάποιο διερχόμενο σκάφος την παρουσία μας στη περιοχή.

  3. Ο γάντζος επίσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε περίπτωση που μια βολή σε τρύπα μας δυσκολέψει να πάρουμε εξω το ψάρι, ο γάντζος είναι αυτός που θα βοηθήσει στο ξεβράχωμα του ψαριού.

  4. Επίσης, ένα στεγανό κουτί είναι πάντα απαραίτητο. Μπορούμε να έχουμε μέσα ένα κινητό για να επικοινωνήσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάποιο ενεργειακό σνακ για να είμαστε σε καλή φόρμα στις πολύωρες εξορμήσεις μας, το κλειδί του αυτοκινήτου, και πιθανόν κάποια ανταλλακτικά που θέλουμε να είναι καλά ασφαλισμένα (πχ καμπανόσχοινο, μεταλλικές καμπάνες όπλισης, λαστιχάκια για το φτερό της βέργας κλπ.).

  5. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού του δύτη (ελεύθερη κατάδυση & ψαροτούφεκο) κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του ψαρέματος αντίστοιχα.

  6. Επίσης μπορούμε να έχουμε δεμένο στη σημαδούρα (όλες εκτός από τα βαρκάκια) ένα αυτοσχέδιο "ξεκουραστήρι’’ (είναι μακαρόνια κολύμβησης ενωμένα μεταξύ τους). Δύο μακαρόνια είναι αρκετά ώστε να ξεκουράζεται ο δύτης (και ψαροτουφεκάς) πριν τη βουτιά, είτε να πίνει άνετα νερό, ειδικά σε περιπτώσεις με αρκετό κυματισμό.

  7. Καλό να το φέρουμε μαζί στη σημαδούρα μας είναι ένα ανταλλακτικό λουράκι για τη μάσκα μας, σε περίπτωση που κάτι συμβεί να μη ‘’χάσουμε’’ την εξόρμησή μας.