Και σε ποιον δεν έχει συμβεί; Κάτι ξεχάσαμε, κάτι χάλασε, κάτι παραλείψαμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε την εξόρμησή μας από κάποια αναποδιά λίγο πριν μπούμε στο νερό ή κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

Για να μη ξανασυμβεί αυτό, συγκεντρώσαμε στη παρακάτω λίστα τι πρέπει να έχουμε ως εφεδρικό εξοπλισμό, για κάθε περίπτωση που μπορεί να εμφανιστεί. 

 

Αυτά είναι τα 12 ανταλλακτικά που πρέπει να έχεις μαζί σου κατά τη διάρκεια του ψαρέματος:

 

1) Λουράκι μάσκας:

Το λουράκι μάσκας είναι σίγουρα απαραίτητο για το ψάρεμά μας.

Μπορεί πολύ εύκολα να κοπεί και αν δεν έχουμε εφεδρικό, δυστυχώς κάπου εκεί σταματάει και το ψάρεμά μας.

 

2) Καμπάνα όπλισης:

Όλα τα ψαροτούφεκα χρειάζονται καμπάνες όπλισης - άλλα μεταλλικές κι άλλα σχοινοκαμπάνες.

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να φέρουμε μαζί μας τουλάχιστον μία μεταλλική καμπάνα και μερικές σχοινοκαμπάνες.

 

3) Ζώνη βαρών:

Η ζώνη βαρών είναι σπάνιο (ειδικά οι ζώνες σιλικόνης) να κοπούν, αλλά καλό είναι να έχουμε μία ακόμα σε περίπτωση που κάτι συμβεί στην κύρια ζώνη μας. Οι latex ζώνες είναι συχνότερο φαινόμενο να κόβονται.

 

4) Λουράκι μαχαιριού:

Τα λουράκια μαχαιριού συχνά φθείρονται και κόβονται, δημιουργώντας μας πρόβλημα στη συνέχεια το ψαρέματος.

Αν όμως έχουμε μαζί μας εφεδρικό λουράκι (ή δευτερο μαχαίρι ιδανικά) όλα είναι πιο εύκολα.

 

5) Πετονιά/Δικανάκια:

Αν ο εξοπλισμός μας είναι ταλαιπωρημένος και δεν έχει συντηρηθεί σωστά, είναι πολύ πιθανό να μας κοπεί η πετονιά της βέργας.

Μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε αυτή την αναποδιά αν έχουμε μαζί μας λίγη πετονιά και μερικά δικανάκια (ιδανικά και κλιπαδόρο), ώστε να επιδιορθώσουμε άμεσα το πρόβλημα και να συνεχίσουμε το ψάρεμά μας.

 

6) Πέδιλα:

Οι περισσότεροι πλέον ψαροκυνηγοί χρησιμοποιούν carbon βατραχοπέδιλα. Παρά τις αντοχές τους τα συγκεκριμένα πέδιλα, είναι πολύ εύκολο με μία λάθος κίνηση να σπάσουν και να μη μπορούμε να κολυμπήσουμε. Σε αυτή τη περίπτωση αν έχουμε ένα εφεδρικό ζευγάρι στο αυτοκίνητο ή το σκάφος (πλαστικά για παράδειγμα, διότι είναι οικονομικότερα από τα carbon) συνεχίζουμε το ψάρεμά μας κανονικά.

 

7) Μπαλόνι σημαδούρας: 

Λόγω πολυκαιρίας και κακής συντήρησης ( ειδικά εάν δεν τη ξεπλένουμε με γλυκό νερό ), η σημαδούρα μας μπορεί να σκάσει την ώρα που τη φουσκώνουμε ειδικά στο σημείο της βαλβίδας. Αν η σημαδούρα που έχουμε είναι με επένδυση, αλλάζουμε το εσωτερικό μπαλόνι και έτσι είμαστε ασφαλείς για όλη τη διάρκεια του ψαρέματος.

 

8) Οπλιστήρι: 

Όσοι ψαροτουφεκάδες ψαρεύουν μόνο με αεροβόλα όπλα, καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα ακόμα οπλιστήρι. Σε περίπτωση που χαθεί το ένα, να έχουν εφεδρικό ώστε να συνεχίσουν το ψάρεμα.

 

9) Εντατήρας:

Δεν είναι από τα απολύτως απαραίτητα αξεσουάρ αλλά όσοι δε χρησιμοποιούν μουλινέ στα όπλα τους, κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν εντατήρα ως σύνδεσμο στο τέλος του όπλου.

Ιδανικό θα είναι λοιπόν να έχουν και ακόμα κάποιον εφεδρικό μαζί τους ώστε να επισκευάσουν άμεσα το πρόβλημα και να ασφαλίζει σωστά το κορδόνι του όπλου.

 

10) Τρίαινα/Δελφινιέρα: 

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε ξεκινήσει να ψαρεύουμε με τρίαινα και βέργα με σπείρωμα ώστε να τοποθετούμε και δελφινιέρα ενίοτε. Όσοι λοιπόν συνεχίζουν να ψαρεύουν με αυτό το τρόπο, καλό είναι να έχουν μερικές τρίαινες και δελφινιέρες εφεδρικές. Είτε μπορεί να στραβώσουν σε κάποια βολή, είτε να πέσουν στο βυθό σε περίπτωση αλλαγής.

 

11) Σημαιάκι σημαδούρας:

Το σημαιάκι της σημαδούρας δείχνει ότι στην περιοχή υπάρχει υποβρύχια δραστηριότητα (Υ/Δ).

Αν χαθεί το σημαιάκι, αυτόματα αυξάνεται και ο κίνδυνος να μη δουν τα διερχόμενα σκάφη τη σημαδούρα (κυρίως τις πλακέ λόγω μικρού όγκου), κάτι που όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι!

Εκτός απ' αυτή τη περίπτωση, υπάρχει και το ενδεχόμενο σε έλεγχο του Λιμενικού Σώματος να υπάρξει πρόστιμο για τη μη τήρηση του νόμου!

 

12) Κόλλα νεοπρέν: 

Μπορεί να θεωρηθεί έως και άκρως απαραίτητη! Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κυρίως σε διακοπές, ώστε να μπορεί ο κάθε χρήστης να επισκευάσει πολύ μικρά σκισίματα στη στολή και να μη στερηθεί τη στολή τις βουτιές του.