Πεντανόστιμο συνοδευτικό για τη φασολάδα μας ή για μεζέ με κρασάκι.

 

1. Αρχικά καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το ψάρι. Αφαιρούμε τη πέτσα αν γνωρίζουμε και είμαστε σίγουροι χωρίς να ‘’χαλάσουμε’’ το ψάρι, αλλιώς την αφήνουμε (προς το παρόν).

2. Σε ένα σουρωτήρι ή ένα τρυπητό ταψάκι βάζουμε χοντρό αλάτι στο κάτω μέρος. Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα μας και τα σκεπάζουμε εντελώς με αλάτι.

3. Αφήνουμε όλο το σκεύος μέσα σε ένα κανονικό ταψί, για να στραγγίζουν τα ζουμιά του ψαριού. Το αφήνουμε μες το ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες ( ανάλογα το μέγεθος στα φιλέτα μας ).

 

Την άλλη μέρα φτιάχνουμε τη σαλαμούρα. Η αναλογία είναι 2 κουταλιές της σούπας αλάτι για κάθε λίτρο νερό.

Εφόσον έχουμε ξεπλύνει τα φιλέτα μας από το πολύ αλάτι, τα τοποθετούμε μες τη σαλαμούρα για να ξαλμυρίσουν. Τα ξαλμυρίζουμε στο επίπεδο που επιθυμεί ο καθένας. Μετά από αυτό το στάδιο που έχει σφίξει το ψάρι, μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε τη πέτσα (αν δε το έχουμε κάνει εξ΄ αρχής).

Τέλος τοποθετούμε τα φιλέτα σε γυάλινα βάζα και τα σκεπάζουμε με ηλιέλαιο. Κατά προτίμηση μπορούμε να βάλουμε μέσα σκόρδο, πιπεριές καυτερές, δεντρολίβανο, θυμάρι κλπ.