- Το αμάξι μας το πάμε για σέρβις.

- Αλλάζουμε φίλτρο στο κλιματιστικό μας πριν από κάθε καλοκαίρι.

- Μέχρι και την καφετιέρα μας πλένουμε μετά από κάθε χρήση ( αν είσαι νοικοκύρης / νοικοκυρά ).

- Γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και στον εξοπλισμό του ψαροντούφεκου; 

 

Δυστυχώς, πολλοί ψαροκυνηγοί δεν γνωρίζουν τι περιποίηση χρειάζεται μετά από κάθε εξόρμηση με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός τους να μην συντηρείτε σωστά.

Ακόμα και αν έχουμε τον πιο ακριβό και ποιοτικό καταδυτικό εξοπλισμό, εάν δεν τον συντηρήσουμε σωστά, είναι σίγουρο πως θα φθαρεί γρήγορα.

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς να καθαρίζουμε αποτελεσματικά το κάθε κομμάτι του εξοπλισμού μας, μετά από κάθε βουτιά μας.

 

 

1) Ψαροντούφεκο λαστιχοβόλο: 

 

Το όπλο μας είναι το κύριο εργαλείο μας. Γι’ αυτό πρέπει να το έχουμε σε τέλεια κατάσταση ώστε να ανταποκρίνεται άριστα στις βολές μας.

Μετά από κάθε χρήση, πρέπει να ξεπλένουμε με άφθονο γλυκό νερό όλο το μήκος του όπλου, το μουλινέ, τα λάστιχα αλλά και το μηχανισμό σκανδάλης. Κανένα άλλο καθαριστικό δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε, ειδικά μέσα στο μηχανισμό σκανδάλης!

 

2) Ψαροντούφεκο αεροβόλο:

 

Εδώ τα όπλα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο εξωτερικά εκτός από τον ίδιο το σωλήνα. Έτσι, πρέπει να συντηρήσουμε το εσωτερικό τους που έχει βραχεί με θαλασσινό νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Επειδή πρέπει να οπλιστεί το όπλο κανονικά, πρέπει να έχουμε βάλει ασφάλεια και να μην υπάρχει κανείς άλλος γύρω μας (φίλος, παιδιά, σύντροφος κλπ.).

 

Όταν είμαστε σίγουροι για τα δύο προηγούμενα, οπλίζουμε τη βέργα μες το όπλο και έχοντας την κάννη προς τα πάνω ρίχνουμε νερό στο κενό ανάμεσα σε βέργα και σωλήνα.

 

3) Στολή:

 

Οι στολές μας προστατεύουν από εκδορές σε βράχια κατά τη διάρκεια των καρτεριών, από το παγωμένο νερό το χειμώνα και από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έτσι, πρέπει να τις συντηρούμε σωστά μετά από κάθε εξόρμηση, ώστε να παραμένουν ελαστικές και να μην καταστρέφονται από το θαλασσινό νερό.

 

  • Τις βυθίζουμε σε κρύο νερό με λίγο σαμπουάν στολών ( υπάρχει στο εμπόριο ) και τις αφήνουμε για αρκετή ώρα ώστε να ποτίσουν μέχρι μέσα. Μία εναλλακτική λύση είναι να τις πλύνετε στους 30 βαθμούς στο πλυντήριο και στις ελάστιχες στροφές για μισή ώρα.

  • Μετά, χωρίς να τις ξεπλένουμε, τις απλώνουμε σε σκιερό μέρος, χωρίς να έρχονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, για να στεγνώσουν. 

  • Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για το καταδυτικό γιλέκο μας.

 

Σημαντική σημείωση: Αν κάποιος έχει αλλεργία σε αυτά τα σκευάσματα καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για αντίστοιχο προϊόν. Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν μαλακτικό ρούχων αντί για σαμπουάν στολών.



4) Γάντια/Καλτσάκια, ψαροσακούλα και γιλέκο βαρών:

 

Επειδή είναι και αυτά υλικά που απορροφούν πολύ νερό (ειδικά η ψαροσακούλα που έχει μυρωδιές από τα αλιεύματα), καλό θα ήταν να κάνουμε την ίδια διαδικασία με την στολή.

 

5) Μάσκα, αναπνευστήρας, μαχαίρι, ψαροβελόνα, ανέμη με σχοινί, και σημαδούρα

 

 Ένα γρήγορο πέρασμα με γλυκό νερό μόνο αρκεί. Εάν η σημαδούρα μας έχει επένδυση, καλό θα ήταν να πλυθεί και το εσωτερικό μπαλόνι.

 

6) Πέδιλα:

 

Ένα ξέπλυμα με γλυκό νερό είναι αρκετό για τη συντήρησή τους.

 

7) Καταδυτικοί Σάκοι: 

 

Τους σάκους τους πλένουμε γλυκό νερό και τους αφήνουμε να στεγνώσουν καλά ώστε να μη μυρίζουν από την υγρασία και τη μούχλα.

 

8) Ζώνη βαρών και βαράκια ποδιών:

 

Η ζώνη βαρών πλένεται και αυτή με γλυκό νερό, ειδικά οι πολύ οικονομικές που δεν είναι από ανθεκτικά υλικά. Τα βαράκια ποδιών που είναι με ιμάντα, τα κρεμάμε από την άκρη τους για να στεγνώσουν καλά σε όλο το μήκος τους.

 

9) Τρίαινες, δελφινιέρες, γάντζος, εξωλκέας:

 

Απλά ένα πλύσιμο με γλυκό νερό είναι αρκετό για αυτά τα αξεσουάρ.

 

10) Καταδυτικό Ρολόι:

 

Το ρολόι μας το βυθίζουμε σε γλυκό νερό για αρκετές ώρες και αλλάζουμε συχνά το νερό.

Τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα, να το φυσάμε με αέρα (σπρέυ καθαρισμού υπολογιστών ή από φιάλη κατάδυσης όσοι διαθέτουν) ώστε να απομακρυνθεί όλη η υγρασία από πάνω του, κυρίως ανάμεσα στα κουμπιά.

 

---

 

Καλές αναδύσεις σε όλους!